Direct afspraak maken?

  0252 - 67 48 20023 - 561 95 95

  Main menu

  Wortelpuntoperatie (apexresectie)

  Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel loopt een wortelkanaal. Dit kanaal is gevuld met pulpa die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze pulpa kan door tandbederf, een lekkende vulling of een val ontstoken raken. In dat geval voert uw tandarts een wortelkanaalbehandeling (of endodontologische behandeling) uit. Indien een wortelkanaalbehandeling niet meer mogelijk of gewenst is, wordt een apexresectie of wortelpuntoperatie uitgevoerd.

  Hoe gaat een apexresectie in zijn werk?

  Tijdens een apexresectie maakt de behandelaar een kleine snee in het verdoofde tandvlees en klapt dit iets open. Vervolgens boort hij met een klein boortje door het bot naar de punt van de wortel en maakt de wortel schoon. Vaak wordt er ook een stukje van de wortelpunt weggehaald. Daarna vult hij het einde van het wortelkanaal op met een kleine vulling. Op deze manier wordt het kanaal afgesloten waardoor nieuwe ontstekingen in de toekomst worden voorkomen. Als de behandelaar klaar is, hecht hij het tandvlees.

  Is een wortelpuntoperatie pijnlijk?

  Door de verdoving is de wortelpuntoperatie vrijwel pijnloos. Wel kan er na de behandeling enige napijn optreden. Deze is met paracetamol of ibuprofen goed te bestrijden. Daarnaast kan uw wang na de operatie dik worden. Door de wang met ijs te koelen, vermindert de zwelling. De klachten gaan over het algemeen na drie tot vier dagen weg. Mochten de klachten aanhouden, neem dan contact op met degene die u behandeld heeft.

  Mondhygiëne na de behandeling

  Poets uw andere tanden zoals u normaal doet en doe voorzichtig in de buurt van de wond. Na 24 uur kunt u de wond schoon houden door uw mond te spoelen. Dit kan met een antibacterieel mondspoelmiddel.

  Genezing na de wortelpuntoperatie

  De hechtingen zijn vaak oplosbaar en lossen na één tot twee weken op. Na verloop van tijd groeit er bot in de holte die door de ontsteking is ontstaan.

  Wie voert de apexresectie uit?

  De apexresectie wordt meestal door een kaakchirurg of een specialist in het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen (endodontoloog) uitgevoerd. Soms is uw tandarts echter zelf ook in staat om deze behandeling uit te voeren. De tandarts is degene die u kan doorverwijzen.

  Tandartsenpraktijk Hoofddorp

  Tandartspraktijk Nieuw-Vennep

  ×

  Welkom bij Tandartspraktijk Haarlemmermeer

  Kies een praktijk

   

  × Direct afspraak maken?